full screen background image

O nouă decizie antirefugiați în Ungaria

imig3     În Europa se intensifică disputa privind legătura dintre valul de refugiaţi şi riscul ca teroriştii să se inflitreze printre ei. Iar cea mai recentă reacţie este a autorităţilor maghiare. Parlamentul de la Budapesta i-a dat undă verde premierului Viktor Orban să acţioneze în justiţie decizia europeană care prevede distribuirea cotelor de refugiaţi între statele membre.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Cetăţenii Europei nu vor sute de mii de străini să le invadeze ţările fără un control prealabil, să le treacă ilegal graniţele.

Premierul maghiar susţine că după atacurile din Paris statele Uniunii Europene trebuie să se apere de ameninţările teroriste. Aşa că, în opinia lui Viktor Orban, distribuirea refugiaţilor în ţările membre ar pune în pericol integritatea blocului comunitar. Prin urmare, liderii Uniunii Europene ar trebui să renunţe la această decizie.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Bruxelles-ul nu poate contesta dreptul statelor membre de a se apăra. Cotele obligatorii sunt periculoase, vor răspândi terorismul în toată Europa.

Decizia Parlamentului de la Budapesta a fost adoptată cu 141 de voturi „pentru” şi 41 „împotrivă”.

„Ministrul de Interne a spus că Ungaria va demara procedurile în cursul lunii decembrie şi speră ca şi alte ţări europene să se alăture Ungariei în acest demers”, transmite corespondentul Digi24 Balazs Barabas.

Oficialii de la Bruxelles avertizează, însă, că sutele de mii de oameni care fug de război şi persecuţii nu trebuie puşi pe picior de egalitate cu teroriştii care ameninţă pacea Europei.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European: Oamenii care fug din Siria, ţinându-şi copiii stâns de mână, doar cu hainele de pe ei, fug printre altele de teama grupării Statul Islamic, adică exact aceeaşi organizaţie care este responsabilă de atacurile de la Paris.

Peste ocean, însă, opiniile sunt diferite. Mai bine de jumătate din cele 51 de state americane nu vor să primească refugiaţi, de teama unor atentate similare celor de la Paris. În urmă cu două luni, preşedintele Barack Obama a anunţat că Statele Unite vor primi anul viitor zece mii de refugiaţi.

comments

comments