full screen background image

DNA cere încuviințarea arestării preventive pentru deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu

dna 2     UPDATE 12.00 Deputatul Ioan Oltean a demisionat din funcția de vicepreședinte al PNL.

Procurorii DNA încuviințarea arestării preventive pentru deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu care au fost puși miercuri sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență, respectiv pentru abuz în serviciu, în dosarul ANRP 4.

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a doi deputaţi, respectiv:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunile trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro într-o biserică, pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei ANRP, în scopul obţinerii unei soluţii favorabile pentru restituirea unui teren. Oltean a fost adus miercuri cu mandat la DNA, după ce a fost ridicat de pe aeroport. Acesta este urmărit penal în al patrulea dosar ANRP deschis de DNA, în care Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova, ar fi primit 109 milioane de lei despăgubiri pentru un teren din Piteşti.

”La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, se mai arată în comunicatul DNA.

Cererea de încuviințare a arestării preventive în cazurile lui Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu  trebuie să ajungă la Camera Deputaților. Aici ea va ajunge în Biroul Permanent, apoi în
Comisia Juridică unde cei doi deputați își vor putea susține punctul de vedere. Comisia va da un aviz și va întocmi un raport care ulterior va ajunge în plenul Camerie Deputaților, unde aleșii vor da un vot final cu privire la solicitarea DNA.

Oltean și Teodorescu vor putea fi arestați preventiv dacă deputații vor da un vot pozitiv cu privire la cererea DNA.

comments

comments