full screen background image

Planurile de suspendare a zonei Schengen vor fi accelerate

schengen     Planurile de suspendare a zonei de circulaţie liberă Schengen vor fi accelerate, potrivit unei decizii a miniștrilor din Interne din statele membre UE, astfel fiind pregătit terenul pentru introducerea de controale la frontiere pe o perioadă de până la doi ani, informează Financial Times, potrivit zf.ro.

Propunerea referitoare la impunerea controalelor temporare de la frontieră a fost lansată săptămâna trecută de Luxemburg.

De asemenea, Germania şi-a exprimat susţinerea pentru propunerea de suspendare a Spaţiului Schengen, în contextul crizei refugiaților.

Potrivit articolului 26 al reglementărilor privitoare la Spaţiul Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare dacă există „probleme grave persistente“ la graniţa blocului.

Astfel, potrivit oficililor UE, această condiție corespunde situației din Grecia.

De altfel, oficialii UE au luat în calcul posibilitatea suspendării Greciei din spaţiul Schengen.

Într-o astfel de situație, cetăţenii greci ar urma să fie supuși unor controale la frontiere în momentul în care călătores în acest spațiu.

Miniștrii țărilor membre UE au discutat și despre schema de relocare a refugiaților.

Potrivit schemei, 160.000 de refugiaţi provenind din ţări ca Grecia şi Italia urmau să fie distribuiţi în ţările membre ale blocului. Până acum, numai 159 din cei 160.000 de refugiaţi au fost relocaţi, numai 30 provenind din Grecia.

comments

comments