full screen background image

Pentagonul prezintă azi bugetul pentru creșterea prezenței militare în România

DF-ST-87-06962     Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, urmează să prezinte marți proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, cu finanțări suplimentare pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic, noi minidrone și întărirea prezenței americane în Europa de Est, în special în Estonia și România, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Un responsabil din cadrul Departamentului Apărării a făcut cunoscut luni că bugetul de bază al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 — 30 septembrie 2017) se va ridica la 524 de miliarde de dolari, în creștere cu 59 de miliarde de dolari în raport cu anul precedent.

Bugetul va include numeroase “fonduri pentru operațiuni în străinătate”, cu scopul de a finanța operațiunile sale în Afganistan și lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Un alt responsabil, care a dorit să își păstreze anonimatul, a precizat că bugetul va include 7 miliarde de dolari numai pentru combaterea jihadiștilor din SI, în creștere cu 35% în raport cu anul precedent.

Bugetul militar al Statele Unite este cel mai important din lume și depășește chiar bugetele de apărare însumate ale altor opt armate mari.

Ashton Carter va sublinia marți “mediul de amenințări” în schimbare, în special după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, a adăugat sursa citată de AFP. Secretarul Apărării va anunța, în consecință, o întărire a prezenței militare americane în Europa de Est, în special în Estonia și România, pentru a face față amenințării ruse.

Ashton Cater să pregătește, de asemenea, să dezvăluie noi aparate care până în prezent au fost strict secrete, mici drone capabile să zboare în formație, potrivit unui alt responsabil din cadrul Pentagonului.

Bugetul va detalia, totodată, planurile Pentagonului pentru avionul de atac la sol A-10: acest aparat dezvoltat în anii 1970 urma să fie retras, dar a devenit un instrument foarte prețios în lupta împotriva jihadiștilor și viața sa va fi astfel prelungită.

Secretarul Apărării va lua cuvântul marți dimineață la Washington, iar bugetul complet al apărării va fi dezvăluit săptămâna viitoare.

comments

comments