full screen background image

Proiect: Avioanele vor efectua zboruri doar dacă au dispozitive de localizare

tarom2     Avioanele vor putea efectua zboruri doar dacă sunt dotate cu dispozitive de localizare, conform unui proiect de lege al social-democraților depus la Senat, informează mediafax.ro.

“Aeronavele române care operează în spaţiul aerian naţional sunt obligate să deţină la bord un dispozitiv de localizare activ, cu excepţia cazului în care, din considerente de securitate naţională, se impune dezactivarea acestuia”, se arată în inițiativa legislativă a mai multor deputați PSD.

În detaliile proiectului de lege sunt prevăzute și situațiile în care piloții ar putea dezactiva dispozitivele de localizare, fiind prevăzută utilizarea unor dispozitive care să nu poată fi dezactivate, dar și introducerea unor sancțiuni prin care să se reflecte pericolul pe care l-ar reprezenta o astfel de acțiune.

“Pe fondul evenimentelor nefericite în plan naţional şi în considerarea voinţei legislativului european, prin adoptarea unei iniţiative care să permită mai devreme creşterea gradului de siguranţă în transportul aerian, legislativul român îşi manifestă interesul faţă de problemele reale şi actuale ale societăţii”, au susținut inițiatorii, anticipând că în anul 2017 s-ar produce efecte în domeniu din punct de vedere al legislației europene.

Prin introducerea unui astfel proiect de lege se încearcă prevenirea unor tragedii precum accidentul aviatic din Munţii Apuseni (2014) sau cel din masivul Postăvaru (2015), se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

comments

comments