full screen background image

Iohannis a aprobat 19 numiri de ambasadori

klaus johannis     Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat joi 19 numiri de ambasadori, printre aceştia fiind Dan Mihalache la Londra, Daniel Ioniţă la Chişinău, Marius Lazurca în Ungaria, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina.

Numirea reprezentanţilor diplomatici ai României a fost făcută în baza consultărilor cu prim-ministrul şi cu ministrul Afacerilor Externe, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, Sorin-Dan Mihalache va fi ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Daniel Ioniță în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca în Ungaria, Carmen Liliana Burlacu în Cehia, Ioana Bivolaru în Portugalia, George Gabriel Bologan în Italia, Malta şi San Marino, Brânduşa Ioana Predescu în Regatul Ţărilor de Jos, Gabriela Dancău în Spania, Constantin Mihail Grigorie în Croaţia, Ion Vîlcu în Mexic, Ion Gâlea în Bulgaria, Mihai Alexandru Grădinar în Danemarca şi în Republica Islanda, Răzvan Rotundu în Finlanda, Daniela Mihaela Cămărăşan în Estonia, Anton Niculescu în Slovenia, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Cristian-Leon Ţurcanu în Ucraina, Daniela Brânduşa Băzăvan în Maroc, Radu Octavian Dobre în India, Maldive, Sri Lanka, Nepal şi Bangladesh.

Dan Mihalache a fost ținta criticilor în mai multe rânduri, dar a fost în centrul atenției mai ales după ce a ajuns în presă o fotografie în care acesta apare dormind la o întâlnire oficială în Serbia, la care participase si președintele Iohannis.

Un alt nume controversat de pe listă este cel al Brândușei Predescu, fost purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, numită acum ambasador în Olanda. Aceasta a fost demisă din funcție de către Ministrul de la acea vreme, Bogdan Aurescu, după ce, în cadrul unei conferințe comune la care au participat Aurescu și omologul său german Frank-Walter Steinmeier, din 9 iunie, oaspetelui german i-a fost înmânată o broşură pe a cărei copertă figura conturul hărţii Franței, acoperită cu steagul Germaniei.

Constantin Mihail Grigorie apare și el pe lista lui Iohannis ca ambasador în Croația, deși acesta a fost, de asemenea, implicat într-un scandal. El a aparut într-un clip publicitar pentru un aparat medical, stârnind un scandal mediatic ce a dus la deschiderea de către MAE a unei anchete interne.

Daniela Mihaela Cămărăşan, numită ambasador în Estonia, a fost directorul de cabinet al fostului Ministru de Externe Titus Corlățean.  El a fost criticat pentru că i-a semnat acesteia o cerere de a avea casă de la RAAPPS, deși soțul ei avea deja o locuință în București.

Mihai Alexandru Grădinar, desemnat ambasador în Danemarca și Islanda, este fiul lui Ilie Grădinar, considerat un adevărat ”bugetar de aur”. În 2011, averea acestuia era estimată la opt milioane de euro, deși era doar un angajat la stat: mai precis, chiar în Primăria Sibiu. El s-a ocupat o vreme de rețeaua de termoficare a orașului, motiv pentru care s-a căpătat cu porecla de ”Ilie Gigacalorie”. Ulterior, el s-a reprofilat pe lucrări de construcție și reabilitări de drumuri.

Și Dana Manuela Constantinescu a fost considerată de către Iohannis suficient de competentă pentru a ocupa un post de ambasador, de data aceasta în Bosnia şi Herţegovina. Nu o impresie la fel de bună a lăsat-o aceasta Comisilor reunite de Politică Externă din 2012, care i-au dat un aviz negativ pentru ocuparea unei funcții similare în Italia. Constantinescu nu a reușit să-i impresioneze pe parlamentari pentru că nici măcar nu a știut să spună cine erau Miniștrii de Interne și de Externe ai Italiei de la acea vreme.

După toate aceste numiri controversate, Iohannis a ales și o persoană a cărei imagine este ireproșabilă, dar a numit-o în postul poate cel mai puțin dorit. Este vorba despre Ion Gâlea, devenit acum ambasador în Bulgaria. Acesta a făcut parte din echipa care a reprezentat România la Haga, în procesul cu Ucraina privind Insula Șerpilor. Atunci România a câștigat drepturile suverane de explorare și exploatare a 80% dintr-o suprafață de 12.200 de kilometri pătrați.

comments

comments