full screen background image

Profesorul Sorin Trelea a sărbătorit 48 de ani de zbor

str     Profesor doctor în biologie, Sorin Trelea este şi unul dintre cei mai vechi piloţi ai Bucovinei.

El a sărbătorit miercuri, 6 aprilie, 48 de ani de zbor.

Sorin Trelea este maestru al sportului la planorism şi posesorul insignei FAI (Federaţia Aeronautică Internaţională), C-ul de aur cu un diamant, în acelaşi timp instructor de planorism şi ULM (avioane ultrauşoare), dar şi instructor examinator ULM pe Moldova.

Prima sa pasiune este zborul, a urmat ornitologia, fiind şi doctor în biologie.

Cartea sa de doctorat se numește “Dinamica ornitologiei din Depresiunea Rădăuți”.

Ulterior, a descoperit fotografia, ca o a treia pasiune, şi a avut chiar o expoziție de fotografie, la Galeriile de Artă din Rădăuți.

Cu ocazia împlinirii a celor 48 de ani de zbor, profesorul Sorin Trelea a fost invitat de colegii săi de la Aerodromul Frătăuți la un zbor aniversar, după care, la VIVA FM Rădăuți a vorbit despre pasiunea sa de o viață – zborul -, despre situațiile-limită prin care a trecut dar pe care le-a depășit cu bine datorită experienței și cunoașterii planorului cu care zboară.

A numărat aproape 3.000 de ore de zbor cu planorul și în jur de 1.000 de ore cu avioane ultraușoare, în cei 48 de ani de zbor.

Cu 12 ani în urmă și-a cumpărat propriul avion ultraușor, primul din Bucovina, însă planorul rămâne prima sa dragoste după cum a mărturisit, dragoste de zbor pe care i-a transmis-o și fiului său, Radu Trelea, un pilot cunoscut și experimentat.

Profesorul Sorin Trelea a vorbit, la VIVA FM, despre zborul aniversar și despre emoția decolării, care încă îl încearcă, deși s-a scurs aproape o jumătate de veac petrecut la manșă.

0:00

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

st1

comments

comments